Opskrift fra Anne-Lisa Andreasen
Opskriften er til 2 små brød eller 1 stort.
400 gr.hvedemel
100 gr.fuldkorns speltmel
25 gr.sesamfrø og 25 gr.hørfrø
25 gr.solsikkekerner og 25 gr.græskarkerner
2 gr. gær
4 dl.vand
1 spsk.honning
2 tsk .salt
1 dl.surdej eller 15 gr.gær udrørt i ½. 1 dl.vand
Bland alle ingredienser i en skål.Ælt dejen godt igennem med hænderne i ca.10min.
Dejen skal slippe skålen. Dæk skålen med folie og sæt på køl mindst 12 timer /natten over.
Sæt ovnen på 250 grader.Vend dejen ud på et meldrysset bord - del den i 2 brød eller boller.
Brug gerne en bagesten eller en forvarmet bageplade så brødene/bollerne rammer en varm flade.
Bages i 20-25 min. Boller lidt mindre på nederste rille.
PS. Brug grovvalsede havregeyn ( det er de bedste )
Tilføjelse til Rebild salaten:
Der skal også æbler +ristede pinjakerner i .
Dressing :1dl cremefraiche 18% og 1 dl mayonnaise.
Opskriften er fra Grethe.
150 gr.smør
3 dl.sukker
3 æg
3½ dl.mel
1 tsk.bagepulver
1-2 æbler
Mandelflager + lidt sukker
Smør og sukker røres hvidt og æggene tilsættes et af gangen. Røres godt . Bland mel og bagepulver og sigt/vend det i dejen.
Hæld halvdelen af dejen i en smurt springform , læg snitter af skrællede æbler oven på og dæk med resten af dejen.
Drys mandelflager og sukker på.
Bag kagen ved 175 grader i ca.50 min.
Kan serveres med piskefløde eller creme fraice med vanilliesukker .
God fornøjelse.
Opskriften er fra Anne-Lisa.
2 pk.gær
6 dl. vand
1 dl.sukker
2 tsk. salt
3 dl.flydende margarine eller 300 gr.
4 æg+ 1-2 til pensling
Mel så det passer
Smelt margarine og vand sammen , som afkøles.
Gær-sukker-salt og de sammenpiskede æg røres sammen.
Den afkølede margarine og vand blandes i. Mel blandes i "så det passer" men dejen skal være bare lidt lind. Hæver til mindst dobbelt størrelse.
Rul dejen ud i mindre portioner . Her skal højden være mindst 30 cm og rul endelig ikke for tykt ud. Stykket skæres til og pensles med æg - foldes to gange . Bestem selv hvor bredde dine tebirkes skal være . Sættes med den øveste fold nedad på en bageplade - pensles med æg og drysses med blå birkes. Efterhæver ca.10-15min.
Bages ved 200 grader ca.12-15 min. Må ikke blive for mørke. Er meget fryseegnet.
Opskriften på brun lagkage er fra Hanne.
1 pk. chokoladebunde
2-3 æggeblommer
2 spsk.kakao
2-3 spsk.sukker
½ l piskefløde
Mandler eller nødder
Æg + sukker + kakao piskes sammen til æggesnaps og blandes med den piskede fløde.
Cremen lægges mellem bundene og ovenpå.
Lagkagen kan pyntes med hakkede mandler/nødder /valnødder eller revet chokolade.
Opskriften på kylling/skinke snegle er fra Anne-Lisa.
20 gr. gær
2 dl.lunkent vand
1 spsk. olie
½ tsk. salt
ca.300 gr.mel
(!2-14 stykker)
Fyld:
1 dl.tomatketchup
1 lille bdt.purløg
1 tsk.tørret oregano
150 gr.kylling eller skinke i strimler
150 gr.reven emmentaler
Smuldr gæren og rør den ud i vandet. Tilsæt olie salt og melet lidt ad gangen. Ælt dejen godt igennem . Sæt den til hævning et lunt sted , tildækket i skålen i ca.45.min.
Ælt dejen let igennem og rul ud med kagerullen i en firkant ca.30x45 cm. Smør ketchuppen på dejen. Klip purløget fint og drys det over ketchuppen i et jævnt lag sammen med oregano, kødet og ost. Rul dejen sammen til en pølse og læg den i køleskabet ca.15 min.Skær den i 12-14 stykker og sæt på dem på bagepapir på bagepladen.Bag dem ved 200 grader ca.15 min. indtil de er gyldne og gennembagte.
Opskriften på kokoskagen er fra Jette.
Rør 2 æg med 2 kopper sukker og heri 1 kop mælk.
3 kopper mel,der er blandet med 2 tsk.bagepulver, 2 tsk.vanille sukker.1spsk.kakao og 150 gr.smeltet margarine røres i.
Bages i lille bradepande ca.20-25 min. ved 180c.
Rør imens 100 gr.flormelis med 4 spsk.kaffe , 4 spsk.smeltet margarine, 1 spsk.kakao, 1 tsk.vanille og 100 gr.kokosmel.
Dette hældes over kagen , mens den er varm.
Opskriften på pund til pund kagen er fra Elisabeth.
250 gr. sukker
250 gr. blødt smør
250 gr. mel
4 æg
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker
Saft og skal af 2 appelsiner
Saft og skal af 2 citroner
Sukker og smør røres godt.Bagepulver og vaniljesukker blandes med melet , som skiftevis røres i dejen med æggene. Halvdelen af saft og skal blandes i.
Kagen bages ved 180 grader i ca. 1 time. Straks den kommer ud , overhældes kagen af resten af saft og skal , som er rørt med 4-5 spsk.sukker.
Det skader ikke at fordoble portionen af saft og skal , det gør kagen endnu mere blød og saftig.
Opskriften på lakridskagen er fra Elisabeth.
225 gr.smør
450 gr.brun farin
3 hele æg
3 spsk. lakridspulver
270 gr. hvedemel
1½ tsk. bagepulver
Start med at smelte smør og brun farin over svag varme. Lad smørret smelte halvt , og tag så gryden af varmen , og lad resten af smørret smelte ved varmen fra resten af massen. Smørmassen må ikke være varmere , end du kan have fingeren i den, inden du blander den med resten af ingredienserne. Pisk smørmassen godt med æggene. Tilsæt lakridspulver og pisk igen. Bland hvedemel og bagepulver og sigt det i æggemassen, og vend det forsigtigt sammen til en ensartet dej med en palette.
Hæld dejen i en lille bradepande 25x35 cm. beklædt med bagepapir i en forvarmet ovn ved 180 grader i 25 min. på nederste ovnrille.
Opskriften på lagkagen er fra Jeanette.
3 almindelige chokoladebunde
1 dåde ananas i stykker
½ l.piskefløde
3 spsk.kakaopulver
3 spsk.flormelis
1 pose kokosmel
Pisk flødeskum og si flormelis og kakaopulver ned i flødeskummet. Det vendes rundt til en brun creme. Kom ½ delen af cremen på bunden og læg ananasstykker fordelt rundt på cremen. Læg næste bund og gør det samme en gang til.
Der laves glasur af flormelis , der fordeles på toppen.
Kokosmel varmes på en pande til det bliver brunt og hældes ud over lagkagen. Det gør ikke noget den er varm , så sætter den sig fast i glasuren.
Kagen kan fint stå natten over og sætte sig. Man venter så med at komme kokos på til lidt før servering.
Opskriften på squash kagen er fra Hanne.
3 æg
2½ dl.olie
5 dl.sukker
5 dl.mel
5 dl.reven squash med skræl
½ tsk.bagepulver
2 tsk.natron
1 tsk.salt
2 tsk.vanilje sukker
2 tsk.kanel
2½ dl. hakkede valnødder eller hasselnødder
Æg , sukker og olie røres godt sammen. Bagepulver,natron,salt,vanilje sukker og kanel blandes i melet, der tilsættes æggemassen. Til sidst tilsættes den revne squash og de hakkede nødder.
Dejen kommes i en smurt form og bages ca.1 time ved 200 grader.
Pyntes med almindelig glasur og evt nødder.
Opskriften på knækbrød er fra Ilona.
1 dl. hørfrø
1 dl.vand
½ dl.sesamfrø
½ dl.solsikkekerner
1 dl.græskarkerner
1½ tsk.salt
Hørfrø og vand kommes i en skål skal trække 45min. Sesamfrø- græskarkerner - solsikkekerner og salt hakkes i blender eller hakkes til fint blanding. Bland det i hørfrøene med en ske. Kom det på bagepapir - læg et stykke over og rul det tyndt.
Skær riller i dejen. Bages ved 175 grader i 30 min. Knæk brødene fra hinanden i rillerne , medens de stadig er lune. Afkøles og kommes på kagedåser.
Opskriften på havretern er fra Jette .
16-20 stk.
100 gr. smør
4½ dl. havregryn
1 spsk.mel
1½ tsk. bagepulver
90 gr. sukker
2 tsk.vaniljesukker
2 spsk. lys sirup
Pynt: 100-150 gr. blød nougat
Smelt smørret i en gryde , og bland de øvrige ingredienser i en skål. Rør fedtstoffet i blandingen. Bred kagen ud i en lille bradepande med bagepapir(ca.20x30cm). Bag kagen ved 200 grader i ca. 10 min.
Del nougaten i tynde skiver med en ostehøvl , og læg dem på den varme kage. Lav et mønster med en gaffel , og skær kagen i tern . Stil dem evt.i køleskabet , hvis det skal gå hurtigt med at få nougaten til at stivne.
"De tern er guf ".
Opskrift på æbleskiver der altid er gode fra Anne-Lisa.
½ pk. gær
2½ dl.mælk
60 gr.margarine
4 æg
1 spsk.sukker
½ tsk.salt
2 tsk.vanilje sukker
3 dl. mel
1 revet æble
Jeg bager altid i smeltet palmin og margarine.
Gæren smuldres og røres ud i lidt af mælken.Smelt margarinen hæld resten af mælken i. Tilsæt æggeblommer , sukker-salt-og vanilje sukker. Kom melet i.
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.
Pisk æggehviderne og rør dem i dejen til sidst.
Når jeg bager æbleskiverne , "drysser" jeg lidt revet æble i hvert æbleskive lige inden jeg vender første gang.
Af denne portion bliver der ca. 30 stk.
Opskrift på småkage også kaldet "svenske flarn" fra Anne-Lisa.
100 gr.smuttede og hakket mandler
125 gr.sukker
100 gr.smør
1 spsk. mel
2 spsk.mælk
Alt kommes i en gryde og koger op. Husk at røre hele tiden.
Køles lidt af , så dejen ikke er helt flydende mere.
Sættes på en plade(med bagepapir) i små toppe .
Vigtigt at der er rigelig med afstand imellem , da kagerne flyder meget ud.
Bages på nederste rille i ovnene ved 225 grader i ca. 4 min.
Er meget bløde når de kommer ud af ovnene , men stivner hurtigt så de kan tages af pladen.
PS. Kan bruges til meget forskelligt , også som tilbehør til en dessert.
Opskrift på Ilonas nemme Søsterkage .
250 gr.smør (gerne flydende)
250 gr. sukker
2 æg str.m/l
400 gr. mel
1-2 tsk.vaniljesukker
1 brev Dr.Oetker brunt bagepulver
2½ dl. mælk
75 gr.rosiner eller korender
Pisk smør og sukker sammen . Pisk æggene i 1 af gangen. Tilsæt sigtet mel,vaniljesukker, brunt bagepulver og mælken. Rør til sidst rosiner /korender i.
Kom dejen i en form (2 l.). Bag kagen nederst i ovnen i 55-60 min.ved 180grader.
Afkøl kagen på en bagerist. Kan evt.drysses med flormelis.
God fornøjelse !
Opskrift fra Elisabeth , som kan fortælle at den kage har hun bagt siden tresserne ( og den er stadig lige god og gør stor lykke).
200 gr.smør
200 gr.sukker
3 hele æg
160 gr.mel
150 gr.kokos
1½ tsk.bagepulver
½ dl.mælk eller fløde
250 gr.æbleterninger
Bages ved 175 grader ca. 1 time
Opskrift på Dorits skønne kage:
125 gr.sukker-125 gr.smør-4 æggeblommer-4 spsk.mælk-2 tsk.vanilla sukker-2 tsk.bagepulver-125 gr.mel.
Sukker og smør piskes godt. Æggeblommer røres i et af gangen. Mælk tilsættes. Mel blandes med bagepulver og vanilla sukker og røres i.
Dejen smøres på bagepapir.
Marengs:
4 æggehvider - 200 gr.sukker - 100 gr. hakkede mandler eller nødder.
Æggehviderne piskes stive. Sukkeret tilsættes og piskes til massen er sej. Dette smøres oven på dejen , og drysses med hakkede mandler eller nødder.
Bages ved 150 grader i 40 min.
Fyld :
3 dl piskefløde piskes med vanilla sukker .
Evt.også lidt frisk frugt.
Når kagen er kold , deles den i to dele og fyldet lægges imellem.
Opskrift fra Anne-Lisa :
2 pk.gær-6 dl.vand-1 dl.sukker-2 tsk.salt-300gr.bagemargarine eller 3.dlflydende margarine-4 æg- mel så det passer.
Smelt margarinen sammen med vandet - afkøles lidt. Gær-sukker-salt og de sammenpiskede æg røres sammen. Den afkølede vædske blandes i. Mel blandes i "så det passer", dejen skal være lidt lind. Hæver til mindst dobbelt størrelse, formes derefter til boller og hæver igen. Pensles med æg, bages ved 200 grader i ca.15-20 min.
PS Kan komme alt muligt i - rosiner-solsikker-valnødder-græskarkerner-æbler
Opskriften er til ca.15 personer .
3 fl. rødvin -3 fl. gløggekstrakt-½ fl.portvin-3 spsk.sukker-3 tsk.kanel-rosiner og mandler efter behag
Det hele blandes og varmes. Vær sikker på at sukkeret er smeltet.
Denne skønne blanding giver "smukke røde kinder-sved på panden og masser af danseglæde ".